Home
Vertalingen
Stukken
Strips
Genealogie
CV
Links
Zoek

Verschenen in Vrije Geluiden no.2, 4 maart 2000

Mozart over de vloer


W.A: Mozart: Une Soirée ches les Jaquin. Gilles Thomé e.a. Zig Zag Territoires ZZT 990701 (1/2).

Er zijn globaal gesproken twee manieren om een cd samen te stellen: de catalogiserende en de thematische. Maar in beide categorieën wordt de cd veelal door één musicus of ensemble volgespeeld.

Klarinettist Gilles Thomé ziet het niet zo benepen. Hij heeft een keur aan vakbroeders en -zusters uitgenodigd om hun steentje bij te dragen aan de reconstructie van een muzikaal avondje bij de familie Jaquin, waar Mozart in de jaren '80 van de 18de eeuw vaak over de vloer kwam. Het resultaat is een kostelijke cd.

Naast twee fraai beschilderde schijfjes met welgeteld 96 minuten muziek bevat het doosje een boekje met wel tien achtergrondartikelen waarin van alles uit de doeken gedaan wordt: niet alleen over Mozarts voorliefde voor de toen nog nieuwe klarinet, maar ook over zijn coprolalie (pies- en poepmoppen), waaraan hij in huize Jaquin onbekommerd uiting gaf: ze moeten elkaar echt goed gekend hebben. Het laatste stuk op de cd, Bona Nox, een vierstemmige canon bevat de zinsnede 'Gute Nacht, Gute Nacht, scheiss ins Bett, dass' kracht.'

Andere curiosa zijn een intrigerende, onvoltooide bassethoorn-versie van het klarinetconcert, en een Adagio voor klarinet en drie bassethoorns dat het DNA bevat voor het jaren later gecomponeerde Ave Verum. Daarnaast biedt de cd ook enkele substantiële werken, zoals het bekende Kegelstatt-Trio en de Sonate KV 521 voor piano vierhandig, in een bruisende fortepiano-uitvoering van Arthur Schoonderwoerd en Miklos Spanyi. Het geheel wordt smaakvol gegarneerd met zes Notturni, een soort madrigaaltjes voor drie zangstemmen en drie bassethoorns, waarvan de vocale partijen waarschijnlijk gecomponeerd zijn door Gottfried von Jaquin.


© Frits van der Waa 2007