Home
Vertalingen
Stukken
Strips
Genealogie
CV
Links
Zoek

Verschenen in Vrije Geluiden no.23, 23 december 2000


Sarband: Danse gothique: Satie en Machaut. JARO 4229-2

Het middeleeuwse-muziekensemble Sarband legt graag verbanden. De keus van leider Vladimir Ivanoff om muziek van Erik Satie en Guillaume de Machaut bijeen te brengen is even intelligent als provocerend. De overbekende, quasi-naïeve Gnossienes doen het geweldig op harp, luit en kemenche. Zelfs de Arabische glijtonen sluiten hierbij goed aan, al is het even wennen. Soms gaat het vermiddeleeuwsen iets te ver: tamboerijntjes bij het ultrachromatische Salut Drapeau – dat rijmt niet. En Machauts schitterende muziek is met twintig minuutjes ondervertegenwoordigd. Het geheel klinkt rustgevend en verstild, in de geest van de aangehaalde woorden van John Cage: 'Here we are. Let us say Yes to our presence together in Chaos.'

New Century Saxophone Quartet: A New Century Christmas.Channel Crossings CCS 14698

Toen het Amerikaanse New Century Saxophone Quartet het plan opvatte om een kerst-cd te maken besloten de vier spelers dat het geen gewone, brave cd voor bij de kalkoen en de open haard mocht worden. Daarom vroegen ze een aantal bevriende componisten om kerstlied-bewerkingen voor hen te maken. Dat heeft geleid tot een leuke aaneenschakeling van soms brutale, dan weer toch wat zoete, maar altijd subliem gespeelde muziekstukjes. Er openbaart zich wel een kleine cultuurkloof, want veel van deze christmas carols doen voor ons wat uitheems, ja zelfs wat oubollig aan. Het zou een leuk project zijn voor een Nederlands saxenkwartet om daar een vaderlandse variant tegenover te zetten.

Orkest De Volharding/Hempel: Dutch Masters. Donemus CV 95

Het voormalig politiek Orkest de Volharding speelt vrijwel uitsluitend nieuwe Nederlandse composities. Nieuwe muziek wordt echter vanzelf oud, en het orkest heeft dan ook de goede gewoonte van tijd tot tijd het puikje van de oogst op cd te zetten. Dutch Masters is, de oude vinylplaten meegerekend, al weer het tiende album van het orkest. De plaat bevat zeven solide en zeer afwisselende stukken, met als hoogtepunten Guus Janssens korte, splinterige Toestand en de Fantasieën over Erlkönig van Peter-Jan Wagemans, die beginnen met een driftig toeterende spitsuurmuziek en in de finale grotesk vastlopen. In het laatste stuk, East Rock van Maarten van Norden, bundelt het orkest de krachten met de Slagwerkgroep Den Haag.


© Frits van der Waa 2007