Home
Vertalingen
Stukken
Strips
Genealogie
CV
Links
Zoek

Niet geplaatst artikel voor de Volkskrant, 11 oktober 2001


Rising Star

Schumann, Reger, Abazis, Brahms en Kodály, door Lars Wouters van den Oudenweijer en Hans Eijsackers. 10 oktober, Concertgebouw, Amsterdam. Radio 4: 2/11, 10.00 uur.

Spelen kan Lars Wouters van den Oudenweijer. Dat moet ook wel als je wordt uitverkoren om deel te nemen aan de internationale uitwisselingsserie Rising Stars. Samen met pianist Hans Eijsackers beet de 24-jarige klarinettist woensdag de spits af in deze reeks met een romantisch getoonzet programma.
Aan de hand van Reger, Brahms en Schumann demonstreerde hij zijn fabelachtige beheersing van het instrument. Fraai gewelfde melodiebogen, fluweelzachte tonen, elegante buitelingen door het hele register, hij heeft het allemaal feilloos in de vingers. Samen met Eijsackers, die een doortastende pianobehandeling niet schuwt, verkende hij het grensgebied tussen expressiviteit en ongegeneerd pathos.
Het programma bevatte ook een première, €, van de Griekse componist Theo Abazis, een stuk dat geïnspireerd is op de frictie die de euro in ons leven teweeg zal brengen. Abazis exploreert de karakteristieken van de klarinet met grote bedrevenheid, en laat trage, uitgesponnen cantilenes allengs wijken voor felle motoriek met ketsende Balkanritmes. Tegelijkertijd klinken er in zijn werk sporen van zijn leertijd bij de Nederlander Tristan Keuris. Wouters van den Oudenweijer liet in dit stuk, evenals in twee Hongaarse dansen van Zoltan Kodály, horen dat ook de volkse, brutale kant van de klarinet hem niet vreemd is.
Ja, spelen kan Lars Wouters van den Oudenweijer als de beste. Het ziet er alleen niet uit. Deze rising star is eerder een writhing star. Hij zwiept en buigt als een windvaan bij zwaar weer, kromt zich over zijn instrument en voorziet daarmee zijn smetteloos spel van een krampachtig visueel contrapunt dat het aanschouwen van zijn optreden tot een uitermate dubbelslachtige ervaring maakt.


© Frits van der Waa 2006