Home
Vertalingen
Stukken
Strips
Genealogie
CV
Links
Zoek

de Volkskrant, Kunst & Cultuur, 26 januari 2006 (pagina K18)

Niet strak in het pak

DVD: Philip Glass: Looking Glass, van Eric Darmon. Ideale Audience.

'Heeft U er wel eens over gedacht om een muziekopleiding te volgen?', vroeg een wat oudere collega-componist aan Philip Glass, na het bekijken van diens partituren. Wist hij veel dat Glass, toen 31, afgestudeerd was aan Juillard en bovendien in de leer was geweest bij de strenge Parijse compositiejuf Nadia Boulanger. Hij kon al helemaal niet bevroeden dat Glass alras een van de beroemdste componisten ter wereld zou worden.

Het is een van de weinige saillante anekdotes in de documentaire Looking Glass, in 2004 voor ARTE gemaakt door Eric Darmon. Er zijn trouwens nog steeds mensen die vinden dat Glass er niet veel van bakt - al zijn die in de minderheid.

Glass, intussen de 65 gepasseerd, is in elk geval een vriendelijke man, wie de roem niet erg naar het hoofd gestegen is. In zijn werkkamer is het een gezellige rommel, met een ongestemde piano. Hoewel de film maar een uur duurt, zit hij niet erg strak in het pak: net als Glass' muziek kabbelt het maar door. Een van de pakkendste passages is een fragment uit Michal Rovners korte film Notes, waarin menselijke silhouetjes rondzwermen over de vijf lijnen van een notenbalk.

Het extraatje, Another look, laat op pijnlijk overbodige wijze zien dat Glass zo vaak geïnterviewd is dat hij dikwijls woord voor woord hetzelfde verhaal afsteekt.


© Frits van der Waa 2006