Home
Vertalingen
Stukken
Strips
Genealogie
CV
Links
Zoek

de Volkskrant, Kunst & Cultuur, 16 maart 2006 (pagina K18)

Schubert dolt vrijmoedig

Schubert: werken voor viool en piano. Isabelle Faust en Alexander Melnikov. Harmonia Mundi.

De combinatie van viool en piano komt bij Schubert zelden voor, maar de weinige keren dat hij zich hierover boog, steeg hij dan ook tot grote hoogten. Violiste Isabelle Faust en pianist Alexander Melnikov doen drie van die werken in een uitvoering die werkelijk een lust voor het oor is. De Fantasie D 934, een van zijn late werken, opent onrustbarend, met een pianoklank die uit mistige verten lijkt te komen, maar belandt al snel in zonniger vaarwater, waarin het tweetal laat horen hoe je een viool als een piano kunt laten klinken en omgekeerd.
Minstens zo fascinerend is hun vertolking van de Vioolsonate D 574, die een bruisende levenslust ademt, en in het slotdeel zelfs geestige accenten bevat. In het Rondo D 895 dolt Schubert voor zijn doen nog vrijmoediger met de thematiek. Faust en Melnikov overspelen hun hand nergens en houden vast aan hun uitgesproken ranke en transparante klankgeving.

Schubert: Octet. Mullova Ensemble. Onyx.

Het Octet D 803 is ook al zo'n stuk waarin Schubert op zijn best is, inclusief de toepassing van de 'hemelse lengte' waar Schumann al zo hoog van opgaf. Violiste Viktoria Mullova en haar zeven medemusici, onder wie Manuel Fischer-Dieskau, de cellospelende zoon van de beroemde zanger, weten hoe je klank moet mengen. Hun genoeglijke uitvoering heeft dan ook een symfonische allure, die in deze fraaie opname goed naar voren komt. De prominente klarinetpartij waarmee Schubert de opdrachtgever, graaf Troyer, heeft bedacht, heeft onder handen van Pascal Moraguès aanvankelijk een erg week karakter. Maar dat trekt op den duur aardig bij.

Ferdinand Ries: String Quartets Vol. 1. Schuppanzigh Quartett. CPO.

'Beste man, dit is niets gedaan. Houd je maar liever bij je liederen.' Aldus oordeelde Ignaz Schuppanzigh, een van de grootste violisten uit Schuberts tijd, over diens strijkkwartet Der Tod und das Mädchen. Die misgeslagen plank ten spijt heeft een groepje jonge Duitse strijkers Schuppanzigh hoog genoeg zitten om zich met zijn naam te tooien.
Het viertal zet zich in voor een andere tijdgenoot van Schubert, de componist Ferdinand Ries, die leefde van 1784 tot 1838. Van de maar liefst 26 strijkkwartetten die Ries componeerde, gaan ze een 'representatieve selectie' op cd zetten. De eerste aflevering valt niet tegen. Anders dan in Ries' symfonieën, waarin hij heel hevig leunt op Beethoven, laat hij zich in zijn kamermuziek van een wat minder epigonistische kant zien. Een titanische vernieuwer was hij ook weer niet: aan het kwartet waarmee de cd opent is niet te horen dat het geschreven is in 1827, het sterfjaar van Beethoven. Maar die liep natuurlijk lichtjaren voor op zijn tijdgenoten. De Schuppanzighjes spelen op kopieën van historische instrumenten. Dat klinkt bijzonder aangenaam, alleen is er in het eerste van de twee kwartetten iets vreemds met de cello, die mummelt of de klank uit de kelder komt.

Mendelssohn: Complete Piano Trios. Altenberg Trio. Challenge.

Mendelssohns pianotrio's passen zo fraai op één cd, dat de combinatie al zeer dikwijls gemaakt is. De versie van het Altenberg Trio, dat de beide stukken nogal overenthousiast te lijf gaat, hoort helaas niet tot de beste. De drie kunnen er wat van, maar Mendelssohns sprankelende muziek verdient beter dan het geknauw en gebonk waarin het gezelschap herhaaldelijk vervalt.


© Frits van der Waa 2006