Home
Vertalingen
Stukken
Strips
Genealogie
CV
Links
Zoek

de Volkskrant, Kunst & Cultuur, 17 augustus 2006 (pagina 12)

Poolse 'Nabucco' is een bezienswaardigheid

Nabucco, van Verdi, door de Silezische Staatsopera onder leiding van Lech Hellwig-Górzynski en Tadeusz Serafin. 15 augustus, Kerkplein, Arnhem. Herhaling: Delft (22) en Sittard (23/8).

Onder een grijs zwerk hebben zich honderden mensen verzameld aan de voet van de Eusebiuskerk in Arnhem. Men is gekomen voor de nobele kunst die opera heet, ditmaal aangevoerd vanuit Bytum, een Zuid-Poolse plaats die naast een bevolking van tweehonderdduizend zielen ook een operagezelschap telt.

De hoofdpersoon van vanavond is Nebukadnezar, de Babylonische koning die zo'n belangrijke plaats inneemt in het boek Daniël dat hij in 1842 door Giuseppe Verdi tot hoofdpersoon van de opera Nabucco werd verheven. De door vrijheidsidealen bezielde opera betekende de definitieve doorbraak voor de componist.

De openluchtvoorstelling van de Silezische Staatsopera zou eerst in tien plaatsen in Nederland worden opgevoerd, maar wegens tegenvallende belangstelling zijn zes voorstellingen geschrapt. In Arnhem is het best druk, ondanks het matige weer, en terecht. Wat er ook van het artistieke peil gezegd mag worden, de Poolse Nabucco is zonder meer een bezienswaardigheid, al is het maar wegens de allure van reizend dorpscircus die de voorstelling aankleeft. Het in grauwe tinten uitgevoerde decor ziet er niet alleen uit of het in de jaren vijftig is ontworpen, maar ook of het sindsdien aldoor in gebruik is geweest. De kostuums zijn moderner van signatuur: de joden gaan gehuld in gestreepte kaftans en boernoezen, de Babyloniërs in met rubberplaten en stukken tuinslang bestikte wapenrustingen.

Het geluid van het recht op en neer spelende orkest wordt met behulp van microfoons tot bordkarton, waarin niettemin de bibberkwaliteit van de hobo's en het toettoet van het koper duidelijk waarneembaar is.

De solisten dragen allemaal laag op het voorhoofd een zwart microfoontje, dat de intelligentie van hun oogopslag in elk geval niet versterkt. Zaccaria, de joodse hogepriesterbas, maakt een wat verkouden indruk achter zijn kamgaren baard. Nabucco's dochter Fenena oogt als een Rita Verdonk-lookalike, maar klinkt een stuk minder standvastig. Haar boze stiefzus Abigaille is beslist muzikaler, doch ontbeert ademsteun, en haar vrijer Ismaele wappert met zijn tenor als een door onweer overvallen zweefvliegtuig. Wie echt door de bliksem getroffen wordt is Nabucco, bij monde van bariton Rafal Songan zo ongeveer de enige zanger die werkelijk goed bij stem is. Aan het eind van het tweede bedrijf beweert dat hij dat hij God is, waarna hij onder lichtgeknipper door Jehovah met waanzin wordt geslagen. Dit maakt hij zichtbaar met rollende ogen, scheefgezakte schouder, en half opgeheven armen, wat een welkome afwisseling is op het kalmpjes af- en aanmarcheren van het koor. De ensembles, ook die tussen de solisten, klinken overigens lang niet kwaad.

Even na tienen is het joodse volk weer gered van de ondergang en vlijt Abigaille zich stervend neer voor het in plastic verpakte beeldbuisje waarmee dirigent Tadeusz Serafin zijn manschappen in het gareel houdt. Het applaus doet ons terugkeren uit het jaar 587 voor Christus, in het besef dat we getuige zijn geweest van een historische gebeurtenis.


© Frits van der Waa 2006