Home
Vertalingen
Stukken
Strips
Genealogie
CV
Links
Zoek

de Volkskrant, Kunst & Cultuur, 9 november 2006 (pagina K18)

Slapstick-opera

Prokofjev - The love for three oranges. De Nederlandse Opera o.l.v. Stéphane Denève en Laurent Pelly. Opus Arte (2 dvd's).

Het was een dolle boel vorig jaar bij Prokofjevs opera De liefde voor de drie sinaasappelen, die als onderdeel van het Holland Festival werd opgevoerd door De Nederlandse Opera. Het absurdistische sprookje naar het stuk van de 18de-eeuwse toneelschrijver Carlo Gozzi kreeg gestalte in een decor van speelkaarten, maar zaaide zich waar regisseur Laurent Pelly het nodig vond uit over zaal en orkestbak. Hele hofhoudingen draafden over het toneel, al betrof het een slapstickfilm. De sinistere tovenaar Celio (Willard White) stond kortstondig voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest te zwaaien, en de eigenlijke dirigent Stéphane Denève was in de weer met een Polaroid-camera.

Deze dubbel-dvd bevat ook een aardig kijkje achter de schermen, waarin we zien hoe lastig het is je als zingende prinses staande te houden in een manshoge sinaasappel. Twee van de dames overleven het ook niet wanneer ze door Martial Defontaine (de prins) en Serghei Khomov (zijn nar) uit hun jasje worden gepeld, maar het blijft evengoed een feest. De door de NPS gemaakte registratie is hier en daar erg donker, maar het spektakel blijft desondanks goed overeind, en de van de hak op de tak springende muziek van Prokofjev drijft de zotheid ten top.


© Frits van der Waa 2006