Home
Vertalingen
Stukken
Strips
Genealogie
CV
Links
Zoek

de Volkskrant, Kunst & Cultuur, 5 april 2007 (pagina K18)

Fatale jaloezie

Händel: Hercules. Opéra National de Paris o.l.v. William Christie en Luc Bondy. Regie dvd: Vincent Bataillon. Harmonia Mundi (2 dvd's).

De Franse opera- en toneelregisseur Luc Bondy is een man die graag dicht bij de essentie blijft. Hij heeft aan heel simpele dingen – een schaduw op de muur, een zakdoekje – genoeg om zijn verhaal te vertellen. Daarmee zijn de kwaliteiten van de acteurs en zangers met wie hij werkt wel cruciaal.

In Hercules van Händel, in 2004 op dvd vastgelegd, laat zijn cast niets te wensen over. De jonge vocalisten ogen als filmsterren, zingen fabuleus, en laten acteerwerk zien dat zelfs in close-up naturel blijft. Het camerawerk is overigens ook schitterend. William Christie en zijn Arts Florissants leveren noten met geciseleerde passie, en Bondy slaagt er met glans in om de lange en in wezen statische aria's van Händel in te kleuren met subtiele dramatische ontwikkelingen.

Het draait in deze opera allemaal om de fatale jaloezie die zich meester maakt van Hercules' eega Dejanira, wat tot een noodlottig einde leidt. Het staat nog te bezien of het op 17 april weer zo mooi wordt, wanneer de Nederlandse Opera deze enscenering brengt in het Muziektheater, want de dvd-equipe is daar vrijwel geheel vervangen door een andere bemanning.


© Frits van der Waa 2007