Home
Vertalingen
Stukken
Strips
Genealogie
CV
Links
Zoek

de Volkskrant, Kunst & Cultuur, 19 juli 2007 (pagina K20)

Obsessieve edelsmid

DVD: Paul Hindemith: Cardillac. Opéra National de Paris o.l.v. Kent Nagano en André Engel. BelAir Classiques.

De vroege opera's van Paul Hindemith gaan allemaal over obsessie. In Cardillac is de hoofdpersoon een edelsmid die zozeer aan zijn eigen juwelen hangt, dat hij zijn klanten vermoordt om zijn scheppingen terug te krijgen. In de enscenering die André Engel voor de Parijse Opera maakte, is het verhaal verplaatst naar de jaren twintig, wat veel pracht en praal mogelijk maakt. Tegelijkertijd is er een scène op een dak die niet misstaan zou hebben in Mary Poppins.

Hindemith creëert een meesterlijke suspense door de schurk pas na een half uur op te voeren – bij het plegen van zo'n roofmoord nog wel. Mede door de aankleding is het pure cloak and dagger. De Amerikaanse bas-bariton Alan Held draagt de opera, met zijn soepele stem zowel als met zijn mimiek. Wrang is het moment waarop een jonge officier hem om zijn liefste bezit vraagt – waarop Cardillac opgelucht reageert als het niet om zijn goud gaat, maar om zijn dochter.

De hoekige, met neobarok en jazz-syncopen doorschoten muziek van Hindemith krijgt van dirigent Kent Nagano een eersterangsbehandeling, en het camerawerk van de dvd-registratie doet je bijna vergeten dat de productie voor een schouwburg gemaakt is.


© Frits van der Waa 2007