Home
Vertalingen
Stukken
Strips
Genealogie
CV
Links
Zoek

de Volkskrant, Kunst & Cultuur, 27 november 2008 (pagina K06)

Verdi is 20, speelt basgitaar en had muziek in z'n pakket

'Ik heb al verschillende keren een zes gegooid, maar het heeft helemaal geen effect!' klaagt Liszt. 'De Mondscheinsonate? Nooit van gehoord', zegt Verdi, al herkent hij het deuntje wel als dat hem wordt voorgezongen.

De spelers danken hun namen aan de componistenportretjes die ze op en neer schuiven over het speelbord van Classico, 'hét spel der klassieke muziek'. Het gaat hier om een nieuw Nederlands spel van het Triviant-type, waarbij vragen in vijf categorieën moeten worden beantwoord. In elke categorie valt een harpje te winnen. Wie ze het eerst alle vijf heeft, wint.

Verdi is twintig, speelt basgitaar en had destijds muziek in zijn eindexamenpakket. Liszt en Bach, beiden in de vijftig, hebben er niet voor doorgeleerd, maar luisteren graag naar klassieke muziek. Mozart is als muziekkenner voorbestemd om te winnen, maar heeft aanvankelijk veel moeite met de spelregels. 'De kaarten met vragen en antwoorden worden evenredig over de spelers verdeeld', leest hij voor. Gelukkig raken de twee pakken met kaarten niet al te grondig door elkaar, omdat alras blijkt dat elk pak bij een van de twee bijgeleverde cd's hoort – en die wil je niet steeds hoeven verwisselen.

Er staan 99 muziekfragmenten op zo'n schijfje, en daarin schuilt het venijn van het spel. Zó'n bekend melodietje, maar wat is het in vredesnaam? Bovendien zijn sommige van de uitvoeringen super-misleidend, zoals een stroperig gesausd Menuet van Boccherini. Hilariteit alom daarentegen, wanneer opeens het ta-ta-ta-taaa van Beethovens Vijfde uit de speakers knalt. 'Ekseption!' juicht Liszt.

Maar ook de 'gewone' vragen leiden tot gekrab op schedels. Wat is een sackbutt? Wie was de componist van de opera Der Waffenschmied? Hoe heten pauken op zijn Frans? Nee, dit is voor nederige muziekliefhebbers echt wat te hoog gegrepen. Pas later op de avond komen er inkoppertjes bovendrijven als: 'Welk muziekgenre is genoemd naar Paus Gregorius I?' of 'In welke plaats staat operahuis La Fenice?'

Tegen die tijd is besloten de regels iets te versoepelen, vooral na de ontdekking dat sommige vragen nauwelijks serieus te nemen zijn. 'De 20ste eeuw kent drie belangrijke Russische meesters. Noem er een.' Antwoord volgens Classico: Sjostakovitsj, Khatsjatoerian en Kabalevski. Prokofjev en Stravinsky (geboren vóór 1900) tellen blijkbaar niet mee. De kennis van de samenstellers is breed, maar niet diep, afgaand op schrijfwijzen als 'Anton Schönberg' en 'drama gioscoso'.

Intussen hebben de spelers veel pret, vooral als de Mondscheinsonate weer langskomt, dit keer als te raden geluidsvoorbeeld. 'Eh... wat was het ook alweer...' aarzelt Verdi. 'Nacht, eh... maan...?' Waarmee ook de vraag of de bij Classico opgedane kennis werkelijk beklijft onbeantwoord blijft.

Classico. Het spel der klassieke muziek. € 35,-

www.classico-game.com


© Frits van der Waa 2008