Home
Vertalingen
Stukken
Strips
Genealogie
CV
Links
Zoek

de Volkskrant, Kunst & Cultuur, 9 april 2009 (pagina 18)

Pianist David Fray weet precies wat hij wil

DVD: Swing, Sing & Think: David Fray records J.S. Bach. Regie: Bruno Monsaigneon. Virgin.

De 27-jarige Franse pianist David Fray moest eerst in het reine komen met Glenn Gould voor hij zich kon wijden aan de pianoconcerten van Bach. Pianoconcerten, jazeker: net als zijn eigenzinnige voorganger heeft Fray het lef en het talent om Bach overtuigend te spelen op een instrument dat in diens tijd nog niet bestond. Filmmaker Bruno Monsaigneon legde in januari 2008 vast hoe Fray met de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen de drie werken instudeerde en in de opnamestudio registreerde.

Dat is verhelderend, want Fray weet precies wat hij wil en kan het ook heel goed uitleggen. Monsaigneon, van huis uit zelf muzikant, monteert de repetitie- en interviewfragmenten zo dat de muziek naadloos doorloopt.

Helaas vertoont Fray achter het klavier net zulk mallotig gedrag als Gould. Hij kruipt ongeveer in de toetsen, trekt grimassen en vecht met de haarlok die aldoor in zijn ogen valt. En Monsaigneon vond dat blijkbaar interessanter dan Frays handen. Daardoor is dit verslag, hoe schitterend ook om naar te luisteren, al snel niet meer om aan te zien.


© Frits van der Waa 2009