Home
Vertalingen
Stukken
Strips
Genealogie
CV
Links
Zoek

de Volkskrant, Kunst & Cultuur, 16 oktober 2013

Sereen, hoofs, en tijdloos

Guillaume de Machaut: Mon chant vous envoy. Marc Mauillon e.a. Eloquentia.

In de zanger Marc Mauillon heeft Guillaume de Machaut, de 14de-eeuwse dichter en componist, een van zijn beste vertolkers gevonden. Die zijn er niet zo heel veel: de kunst van Machaut is er een voor fijnproevers (of het nu om uitvoerenden of luisteraars gaat). Mon chant vous envoy is de derde cd die Mauillon wijdt aan het werk van de meester. Mauillon doet het niet alleen; hij wordt ondersteund door zijn vaste ensemble en enkele hulpkrachten.

Stonden op de vorige cd's enkele grote werken van Machaut centraal, nu gaat het om kleiner werk: rondeaus, virelais en ballades. De meerstemmige composities zijn complex en verfijnd, de eenstemmige sober en ge‘nt op de traditie van de trouvères. De melodiek is in alle gevallen soepel en vloeiend.

Woorden en muziek sluiten prachtig op elkaar aan, mede dankzij Mauillons voordracht, die sereen en hoofs is en toch grote warmte uitstraalt. Hoewel bijna zeven eeuwen oud is, is dit tijdloze muziek.

Luc Houtkamp: Quattro Concerto. Pow Ensemble (dvd).

In april van dit jaar verzamelden zich vier musici uit tal van disciplines in het Amsterdamse Orgelpark om daar een uitvoering te geven van Quattro Concerto, een werk dat Luc Houtkamp speciaal voor deze gelegenheid componeerde. Houtkamp bestuurde een krakende en pruttelende muziekcomputer, met behulp van een als een balletje ogende controller. Hij werd geflankeerd door DJ DNA, die zich had opgesteld achter achter een set draaitafels, blokfluitist Erik Bosgraaf en organist Ere Lievonen – bij elkaar goed voor een weerbarstig, maar strak georganiseerd muziekstuk van drie kwartier. Ondanks de ietwat ambtelijke uitstraling van Houtkamp is de theatrale component van het stuk niet onbelangrijk. De dvd-registratie voegt dus wel wat toe, al heeft de eigenzinnige muziek – nu eens star en hoekig, een enkele maal anarchistisch, dan weer burlesk en zelfs draaiorgelachtig – het primaat.

Nicolaes Vallet: Resveillez-vous; psalmen en luitmuziek. Willem Mook e.a. Spaarne (2 cd's).

Ten tijde van Sweelinck – vierhonderd jaar geleden – werkte in Amsterdam ook de uitgeweken Franse luitspeler en componist Nicolaes Vallet. Van zijn hand verschenen enkele prachtig uitgevoerde muziekbundels, zoals Secretum musarum (Het Geheim der Muzen).

Luitist Willem Mook en zijn medemusici leggen het werk van Vallet bloot op een dubbel-cd, waarvan de eerste gewijd is aan zijn psalmbewerkingen en de tweede aan zijn wereldse composities. Hun spel en zang is fraai en verzorgd, maar dat kan niet beletten dat de stukken door hun steeds identieke idioom wat monotoon aandoen. De deuntjes op de tweede cd zijn in elk geval leutiger en de stukken voor vier luiten aan het slot vormen een heerlijke uitsmijter.


© Frits van der Waa 2013