Home
Vertalingen
Stukken
Strips
Genealogie
CV
Links
Zoek

de Volkskrant, Kunst & Cultuur, 3 november 2015

Overambitieus Near East Up North klinkt vooral mainstream

Near East Up North. Van Martin Fondse, door Asko/Schönberg e.a. o.l.v. Martin Fondse. 29/10, Muziekgebouw, Amsterdam. Herh.: Enschede (4), Utrecht (5), Den Bosch (7) en Rotterdam (8/11).

Wie had ooit gedacht dat het Asko/Schönberg nog eens voor Metropole Orkest zou gaan spelen? Het Asko was altijd de kampioen van ijzervretende modernistische componisten, het Schönberg Ensemble van de Tweede Weense School. Sinds de bezuinigingen is het het enige ensemble dat nog echt een vuist kan maken voor de eigentijdse gecomponeerde muziek.

Het project Near East Up North, waarin het gezelschap samenwerkt met een stel gerenommeerde jazzmusici en kemençe-speler Derya Tükan, is dus wel een artistieke reuzenzwaai. Near East Up North is een compositie van Martin Fondse, die beoogt een muzikale reis te maken van het Midden-Oosten naar het Westen.

Vertrekpunt is de Turkse muziek die Tükan uit zijn minivedeltje strijkt, eindpunt is een swingende eindspurt voor het totale ensemble. Het is onderhoudend, maar het stelt ook teleur. Fondse is een man met vele bekwaamheden, maar zijn muzikale ideeën hebben een spanwijdte van gemiddeld twee minuten. Dan is het wat over-ambitieus om een compositie met de lengte van een Mahler-symfonie te willen maken.

De muziek is allemaal erg mainstream en van de beoogde vier geledingen is geen spoor te bekennen. Het Asko/Schönberg zou er beter aan doen dit soort crossovers over te laten aan een club als het Nederlands Blazers Ensemble, die er wél in slaagt een eigen identiteit overeind te houden.


© Frits van der Waa 2015