Let op: de website is verhuisd naar fritsvanderwaa.nl

Verschenen in de Groene Amsterdammer van 3 december 1986

Staatsplaat

Het is een onhandelbaar objekt voor in de platenkast. De twee elpees zijn verpakt in een kartonnen doos, die weer gehuld gaat in een fraaie knalrode tas met opdruk 'Staatsplaat'. Ze passen in meer dan één opzicht in geen enkel vakje. Pop, klassiek, folklore? Talloze genres zijn bijeengebracht in dit bonte muzikale portret van een Amsterdamse wijk waar het duidelijk plezieriger toeven is dan de stereotiepe schilderingen in zekere grote dagbladen willen doen geloven. De plaat werd uitgebracht ter gelegenheid van de in september gehouden Staatsliedengreep, het jaarlijks weerkerende kultuurfestijn van de Staatsliedenbuurt.

God zegene de greep, is de gevoerde leus. Maar een allegaartje is het niet. Al is het niveau van de muzikanten zelden professioneel, toch beweegt het zich ruimschoots boven N.A.P. Het materiaal is zonder opsmuk geregistreerd en wel doordacht verdeeld over de vier plaatkanten. De plaat opent in een feestelijke sfeer van fanfare- en strijdmuziek, doorkruist de regionen van funk, folk en smartlap en eindigt met een kant vol keiharde, militante punk. Een aandoenlijk intermezzo vormen vijf Frescobaldi-gagliardas, gespeeld door Miri Singer op een klavecimbel dat helaas niet even spatzuiver is als haar virtuoze vertolking.

Optimisme en verbittering lopen haast ironisch door elkaar. Achter de vrolijke noten staan ME-ers en stillen op de loer, en de dood van Haris Kok trekt meermaals zijn zwarte groeven door het vinyl. He was no junk / They let him die / On that cold floor / Goddamn why!? razen de Magere Heinoos, haast overstemd door hun mokerend fuzz-geluid. Maar: Het leven is een schitterend kado, volgens het Trio Galm & Ego, dat zijn naam met zelfkennis gekozen lijkt te hebben. Schitterend? Zo zou ik het leven niet omschrijven, en de Staatsplaat evenmin. Maar te beleven valt er wel wat.

De Staatsplaat is verkrijgbaar bij diverse Amsterdamse platenwinkels en kost f 25,-. Nadere informatie: Studio Ed, de Wittenstraat 27,1052 AK, Amsterdam (tel. 020-848672)


© Frits van der Waa 2007