Let op: de website is verhuisd naar fritsvanderwaa.nl

de Volkskrant van 27 december 1991, Kunst, recensie

Midas Breuker

Willem Breuker: De Onderste Steen. Bijlage-cd bij Entr'acte no. 10.

Sinds augustus verhoogt het muziekblad Entr'acte zijn aantrekkingskracht door van tijd tot tijd een cd bij te voegen. Het eerste klinkende "redactioneel", drie keer hetzelfde Beethoven-allegro, vertolkt door Vladimir Ashkenazy, was nog een proefballonnetje dat na een keer afspelen wel leeggelopen was. Maar de Willem Breuker-plaat die het decembernummer vergezelt (waarin tevens een sappig interview met de muzikant) is een hebbeding.

De Onderste Steen staat boordevol opnamen die niet "pasten" op Breukers andere platen. Toch zijn het allerminst restanten of curiosa. Integendeel, hier heb je twintig jaar Breuker in een notedop. Het oudste werk is een tweetal tango's voor Büchners Woyzeck uit 1971, het meest recente is Wij, een blazerstrio waarmee een bezoek van de koningin aan de Raad voor de Kunst werd opgeluisterd.

Daartussenin – zomaar een greep – vinden we vertolkers als Reinbert de Leeuw (Satie volgens Breuker: kopje onder), het Amsterdams Philharmonisch Orkest (Export Vivaldi, op.156), Michel Waisvisz en Johnny Meyer. Breuker zelf vlamt, knauwt en gromt in een titanische klarinetsolo, en natuurlijk is ook zijn Kollektief te horen, onder andere in een tweetal riante arrangementen met strijkerssectie, en in een stukje gamelan dat eens te meer demonstreert hoe Breuker als een Koning Midas (maar dan zonder ezelsoren) alles wat hij aanraakt in goud verandert. Ja, je moet er wel een tijdschrift bij kopen, maar dan nog is ruim twee tientjes niet te veel gevraagd.


© Frits van der Waa 2006