Let op: de website is verhuisd naar fritsvanderwaa.nl

de Volkskrant van 06-07-2000, Pagina 10, Kunst,

Trombone overstemd door trommelaars

Internationaal Trombone Festival: openingsconcert met het Erasmus Trombone Choir, Anumadutchi, e.a. 4 juli, Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht.

Wat is trombonemuziek? Bij gitaar-, fluit- of vioolmuziek kun je je nog wel iets voorstellen. Maar trombonemuziek? Ja, de kerkhofscène uit Don Giovanni, een Sequenza van Berio, dan heb je het wel zo'n beetje gehad.

De programmeurs van het Internationaal Trombone Festival zijn er ook niet helemaal uitgekomen. Het openingsconcert althans bood een teleurstellende en slecht uitgebalanceerde muzikale mix, waarin de toeters het moesten afleggen tegen de trommelaars.

En het begon zo luisterrijk, met zestien trombonisten die vanaf het dak van het Muziekcentrum een fuga van Bach (eigenlijk ook al geen trombonemuziek) over het Vredenburg bliezen. Binnenskamers zag het er veelbelovend uit. Twaalf trombonisten stonden drie aan drie opgesteld langs de zijden van de zaal, aangevuld met enkele slagwerkers. Het geheel werd per videocamera gedirigeerd door de achter een kamerscherm verborgen componist/trombonist Toon van Ulsen.

De lengte van zijn Slides Galore dat dinsdag in première ging, was niet in overeenstemming met de theatrale aankleding. Vanuit een zacht gepingel en gemurmureer op mondstukken ontwikkelt zich een koor met de klankkwaliteit van op afstand overvliegende vliegtuigen, gevolgd door een climax met over en weer springende akkoorden, geclaxonneer en een elegisch wegebben. Het smaakt naar meer, maar is uit voor je er erg in hebt.

Ook Wielklem van Tjeerd Oostendorp en Figur van Wolfgang Rihm waren geen stukken met een lange adem. Oostendorps performance, waarbij hij toeterend en sputterend rondreed op inline skates, was in al zijn beperktheid precies op maat. Rihms stuk bevat prachtig ronkende akkoorden, maar heeft te veel het karakter van een onuitgewerkte schets.

Na de pauze speelden Michael Davis en Bill Reichenbach een fraai, maar kort jazzy duetje, en daarna verzopen de trombones in het djembé- en marimbageweld van slagwerkgroep Anumadutchi. De merendeels uit eigen gelederen afkomstige composities waren bovendien van tweede garnituur.

Het Trombone Festival houdt Utrecht tot en met komende zaterdag in zijn greep, met tal van concerten, workshops en lezingen. Voor wie onverdunde én hoogwaardige trombonemuziek wil horen is het Gabrieli-programma dat Concerto Palatino komende donderdag brengt aanbevelenswaardig. Ook een bezoekje aan de Late Night Jazz-concerten in het stadskasteel Oudaen is niet te versmaden. Wat daar aan improvisaties te horen is leidt uiteindelijk toch tot de conclusie: laat ze maar schuiven, die trombonisten.


© Frits van der Waa 2006