Let op: de website is verhuisd naar fritsvanderwaa.nl

de Volkskrant van 3 juli 2003, Kunst, recensie

Bach op school

Jezus heeft geen armen of benen, wel een paar loszwevende handjes en voetjes. Datzelfde geldt trouwens ook voor Judas, Petrus en alle andere figuren in het grappig gestileerde introductie-tekenfilmpje. De aanblik van 's Heilands kruisiging wordt daardoor in elk geval wat minder pijnlijk, en tegelijkertijd leer je nag eens wat. Want dat is de bedoeling van de cd-rom Oog in oog met de Matthäus Passion, waarmee de Nederlandse Bachvereniging de basis- en middelbare-schooljeugd vertrouwd wil maken met het lijdensverhaal en Bachs magistrale compositie.

De bedenkers zijn niet over één nacht ijs gegaan. Aan de hand van scènes uit het filmpje kan de leergierige gebruiker doorklikken naar 44 pagina's, waarin niet alleen wordt ingegaan op het verhaal, maar ook op de kerkcultuur, de muziek van Bach en de muzikale stijlkenmerken van de Barok. Interactieve spelletjes verschaffen inzicht in de op zichzelf niet zo hapklare materie. Er kan geknutseld worden met meerkorigheid, je kunt verschillende instrumentaties loslaten op een muziekfragment, het effect van uiteenlopende stemmingen vergelijken en een eigen 'slangenmelodie' samenstellen bij het verraad van Judas.

De pagina's zijn verlevendigd met allerlei schilderijen en vanzelfsprekend komen alle aspecten van de Matthäus Passion aan bod, van koraal tot aria, van fuga tot recitatief.

Daarnaast bevat de cd-rom een in sappige hoofdstukjes opgedeelde biografie van Bach en, bepaald niet overbodig, een uitvoerig woordenboek. Om het project nog interactiever te maken is er ook een aanvullende website in het leven geroepen (www.kennisnet.nl/mattheuspassion), waaraan men zelfs eigen pagina's kan toevoegen.

Toch had het allemaal nog net wat mooier en beter gekund. Het introfilmpje is dan wel perfect toegesneden op de doelgroep, maar het vervolg maakt hier en daar de indruk dat het te weinig aan de praktijk is getoetst. De pagina's bevatten in het algemeen erg veel tekst, die bovendien in saaie en te kleine lettertjes is vormgegeven.

Ook kan men zich afvragen of basisschoolleerlingen wel uit de voeten kunnen met woorden als 'aureool' en 'cruciaal'. Wat allemaal niets afdoet aan de schat aan informatie die hier wordt aangedragen en waaruit zelfs voor doorgewinterde Matthäus-gangers nog wat nieuws op te steken valt.

Oog in oog met de Matthäus Passion. CD-Rom. Prijs: € 37,50. Te bestellen via www.podiumvooronderwijs.nl


© Frits van der Waa 2006