Let op: de website is verhuisd naar fritsvanderwaa.nl

de Volkskrant, Service, 1 juli 2005 (pagina 19)

Van Spinvis tot Belle van Zuylen

Door alle tamtam over cd-piraterij en al dan niet illegale download-praktijken op internet zou je bijna vergeten dat er ook nog mensen zijn die er lol in hebben om zelf muziek te maken. Voor dit publiek is er een eigen tijdschrift, het tweemaandelijkse Akkoord Magazine. Helemaal nieuw is het blad niet. Voorheen werd het uitgegeven door het landelijk steunpunt voor amateurkunst Unisono. Sinds begin dit jaar is het blad opgewaardeerd tot een publiekstijdschrift, en heeft daarmee ook een flinke facelift ondergaan.

Over popmuziek gaat het hier niet. Muzikant Spinvis, die eerder dit jaar op de omslag stond, is een grensgeval. In de derde aflevering krijgt het intussen afgesloten Holland Festival de nodige aandacht, en daarom is duduk-speelster Raphaëla Danksagmüller tot cover-lady verkozen. Dat oogt aangenaam, al is het jammer dat de duduk, een soort hobo uit Armenië, niet iets duidelijker in beeld komt.

In het bijbehorende artikel wordt het ensemble Ziggurat geportretteerd, dat in het Holland Festival een eigen vorm van gecomponeerde cross-over-muziek presenteerde. Onder de doelgroep van Akkoord zullen weliswaar erg weinig bespelers van de erhu of de qanun zijn, maar het toont wel aan dat het blad zich richt tot een lezerskring met een omnivore muzikale belangstelling.

Dat is ook te zien aan de uitneembare muziekbijlage. Aan de ene kant staat een thuis uit te voeren menuet voor strijkers van de 18de-eeuwse componiste Belle van Zuylen, op de ommezijde een Chansonette bretonne van Wim Aerts, een 79-jarige emeritus hoogleraar Grieks. Aan beide componisten is bovendien een artikel gewijd. Hoe verschillend ook, ze hebben in elk geval gemeen dat ze zichzelf als dilettant - als liefhebber dus - beschouwen.

Plezier in muziek maken staat voorop in Akkoord. Dirigent Bas Pollard belijdt in een interview zijn voorliefde voor orkesten met amateurmusici: 'Ik werk graag met mensen die de muziek nog moeten ontdekken. De sensatie als je voor het eerst een stuk van Brahms speelt, is vergelijkbaar met de eerste sneeuwvlokken die een klein kind ziet vallen.'

Voor het komisch contrast gaat daaraan een verhaal vooraf over het Brabants Fietsharmonisch Orkest - zes heren die zich geüniformeerd en met instrumenten voortbewegen op een vierenhalve meter lange tandem.

Akkoord bevat een stevige portie korte berichten en onderhoudende ditjes en datjes, zoals concertaankondigingen, boekbesprekingen, en een gids met educatieve internetsites. Door de lay-out en de veel inzetjes doet het tijdschrift soms denken aan Kijk, ook zo'n populair weetjesblad.

Aan curieuze noviteiten is dan ook geen gebrek. Zie bijvoorbeeld het nieuwtje over het MusicPad Pro, een draagbaar beeldscherm waarin duizenden pagina's muziek kunnen worden opgeslagen. Dat is vooral handig bij het omslaan, maar kost wel zo'n 1200 euro.

Akkoord Magazine, juni 2005. € 3,90.


© Frits van der Waa 2006