Let op: de website is verhuisd naar fritsvanderwaa.nl

de Volkskrant, Kunst & Cultuur, 10 oktober 2009

Uitmuntende muziek laat 'Saul' klinken als een opera

Saul van Händel, door de Nederlandse Bach Vereniging o.l.v. Jos van Veldhoven. 8 oktober, Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht. Herh.: Naarden (10) en Rotterdam (13/10).

De macht der muziek is in bijbelverhalen vaak groot, maar juist in het verhaal van David, de muzikale jongen die koning van Israël werd, houdt het niet over. Davids harpspel is niet in staat de depressies en woedeaanvallen van zijn voorganger Saul te beteugelen.

Het heeft Georg Friedrich Händel niet belet in 1738 veel machtige muziek in zijn naar Saul vernoemde oratorium te verwerken. Nagenoeg alle instrumenten schitteren in fraaie soli. Maar de opvallendste bijdrage is die van een carillon dat luid mee klingelt in het welkomstkoor voor David.

Bij de Nederlandse Bachvereniging klinkt die passage in volle glorie, dankzij de mobiele beiaard van Boudewijn Zwart. Het duurt maar een paar minuten, maar gaat letterlijk met toeters en bellen, want de trombones doen ook mee. Koor en orkest munten onder Jos van Veldhoven drie uur lang uit in energiek spel met een rijk dynamisch palet.

Hartveroverend zijn countertenor Daniel Taylor (David) en Maria Keohane (Sauls dochter Michal), die vooral in hun liefdesduet loepzuivere samenzang laten horen. Voor de rollen van Saul en Jonathan tekenen Christopher Purves en Charles Daniels, twee door de wol geverfde Engelse zangers. Siri Karoline Thornhill komt als Michals onaardige zus Merab wat draagkracht tekort.

Saul is een oratorium, dus voor de concertzaal gecomponeerd, maar het is net een opera. Je ziet de triomferende legers in gedachten langstrekken. Het orkest laat horen dat Saul misgooit met zijn speer. Nog beeldender is het spookachtige tafereel waarin de heks van Endor de dode profeet Samuel oproept. Hoewel er desondanks ook veel van de gebruikelijke Händelrijstebrij genuttigd moet worden, zijn de muzikale krenten van een bovengemiddelde kwaliteit.


© Frits van der Waa 2009