Let op: de website is verhuisd naar fritsvanderwaa.nl

de Volkskrant, Kunst & Cultuur, 14 januari 2010

Een humoristische versie van Purcells King Arthur

Dvd: Purcell: King Arthur, door Le Concert Spirituel o.l.v. Hervé Niquet. Glossa.

De Engelse componist Purcell heeft het nageslacht opgezadeld met vijf semi-opera's, in feite toneelstukken met muzikale onderdelen. Het probleem is dat tegenwoordig niemand meer geïnteresseerd is in die (lange) gesproken teksten, terwijl we de geniale muziek van Purcell maar al te graag willen horen, als het enigszins kan in een theatrale entourage.

De Franse oude-muziekspecialist Hervé Niquet koos voor een radicale oplossing: hij schrapte alle gesproken tekst en nodigde het humoristenduo Corinne en Gilles Benizio (alias Shirley & Dino) uit om een nieuw theatraal raamwerk te verzinnen voor de muziek. Het resultaat, dat nu op dvd is verschenen, is een aaneenschakeling van hilarische momenten, waaraan al gauw geen touw meer vast te knopen is, zonder dat dat deert. De brokstukken van het verhaal, dat met de Arthur-legende niets te maken heeft, worden gelardeerd met absurdistische terzijdes, zoals aanvaringen met de toneelknecht en uitweidingen van dirigent Niquet, die over onvermoede komische talenten beschikt.

Het beeld is navenant. João Fernandes, die min of meer de titelrol vertolkt, rijdt op net zo'n neppaardje als Lord Farquaad uit Shrek. Het zeer belangrijke koor doet nu eens denken aan de Romeinen uit Asterix en dan weer aan de ridders uit Monty Python and the Holy Grail.

Maar oogstrelend is het tegelijkertijd wel. Er wordt fameus gezongen en gespeeld – en zelfs de oneerbiedige onderbrekingen wijken op den duur voor de muziek van Purcell.


© Frits van der Waa 2010