Let op: de website is verhuisd naar fritsvanderwaa.nl

de Volkskrant, Kunst & Cultuur, 18 november 2010

Cecilia Bartoli als internetbruid

DVD - Halévy: Clari. Opernhaus Zürich o.l.v Adam Fischer, Moshe Leiser en Patrice Caurier. Regie dvd: Felix Breisach. Decca.

Clari is een vergeten opera uit 1828 van Jacques Halévy, die zich van zijn andere 40 opera's onderscheidt doordat de titelrol geschreven is voor Maria Malibran. Dankzij de fascinatie van Cecilia Bartoli voor deze legendarische sopraan is Clari twee jaar terug opnieuw op de planken gebracht in Zürich.

Liefhebbers van melodrama, belcanto en Bouquetreeks kunnen hun hart ophalen aan dit verhaal over een meisje van bescheiden komaf dat wordt uitverkoren door een graaf, met alle problemen vandien. De regisseurs hebben de protagonisten heel handig veranderd in een nouveau riche en een internetbruid. De vormgeving is licht karikaturaal, maar dat element zit ook in het werk zelf – vooral in de bediendensectie, die een opera-binnen-de-opera opvoert. En het sluit ook goed aan bij Bartoli's neiging tot overacting.

Bartoli en haar graaf, tenor John Osborn, redden hun gevoelvolle fiorituren van langdradigheid, en raken zowaar nog een ernstige snaar. Halévy blijkt zich te kunnen meten met Rossini en Donizetti. De verwikkelingen eindigen in een modderig Oostblokland, en laten zien dat ware liefde altijd overwint. Met behulp van een koffer vol bankbiljetten, dat wel.


© Frits van der Waa 2010