Let op: de website is verhuisd naar fritsvanderwaa.nl

de Volkskrant, Kunst & Cultuur, 13 december 2010

Burleske capriolen van pianiste Alice Sara Ott

Ott: Strauss, Liszt, Bartók en Enescu, Het Brabants Orkest o.l.v. Alan Boeribajev. 11/12, Muziekgebouw, Eindhoven.

Bij het Brabants Orkest heeft iemand de zaken een beetje door elkaar gehaald. In alle programma's staat dat pianiste Alice Sara Ott in 1990 en 1992 belangrijke onderscheidingen ten deel vielen. Maar dat haar talent al op haar 2de aan het licht zou zijn getreden is ietwat onwaarschijnlijk.

Het was hoe dan ook moeilijk te geloven wat dat tengere oriëntaalse meisje aan titanisch klaviervertoon ten beste gaf in het Eindhovense muziekgebouw. Met grote gedrevenheid stortte ze zich in de Totentanz van Liszt, de componist waarvan ze, samen met Chopin, haar specialiteit heeft gemaakt. Liszts parafrases op het Dies Irae-thema reiken van omineus gebeuk en hemelse kerstklokjes tot burleske capriolen en opgestapelde inzetten, en Ott heeft het allemaal in huis. Ze paart atletiek aan poëzie, boetseert en penseelt tussentinten naar hartelust en speelt Liszt alsof ze al 22 jaar niets anders doet.

De chefdirigent van het orkest, Alan Boeribajev (31), maakte naast Ott opeens een bezadigde indruk, maar zorgde voor een prima ondersteuning. Waarna Ott in de Hongaarse rapsodie nr.2 liet horen dat ze Liszt ook op eigen kracht volledig de baas is. Hoewel Ott zich natuurlijk nog wel in ander repertoire zal moeten bewijzen, lijdt het geen twijfel dat ze een uitzonderlijke pianiste is.

Boeribajev, die heeft aangekondigd over 1,5 jaar het dirigeerstokje bij het Brabants Orkest neer te leggen, heeft de afgelopen 2,5 jaar het niveau van het orkest nog weer wat opgekrikt. Dat het orkestgeschater in Strauss' Till Eulenspiegels lustige Streiche op de hoogtepunten erg tumultueus klonk, heeft waarschijnlijk meer te maken met de akoestiek in de zaal. Bartóks iets rechtlijniger Wonderbaarlijke Mandarijn kwam uitstekend uit de verf, en met Enescu's Roemeense rapsodie nr.1 kreeg het programma een stuwend en lichtvoetig sluitstuk.


© Frits van der Waa 2010