Let op: de website is verhuisd naar fritsvanderwaa.nl

de Volkskrant, Kunst & Cultuur, 27 januari 2011

Opera van een onooglijk mannetje

DVD: Zemlinsky: Der Zwerg/Ullmann: Der zerbrochene Krug. LA Opera Arthaus.

Alexander Zemlinsky was een onooglijk mannetje en wist dus uit eigen ervaring hoe het is als mensen op je neerkijken. Daaraan danken we zijn korte opera Der Zwerg, naar een verhaal van Oscar Wilde, die in 1922 voor het eerst werd opgevoerd.

De hoofdpersonen zijn de Spaanse infanta – een verwend, harteloos nest – en een gebochelde dwerg, die een nobel gemoed heeft, maar nog nooit in een spiegel heeft gekeken en dus niet weet hoe afstotelijk hij is. Een van de hoogtepunten is een liefdesduet tussen de dwerg en de prinses – bitter, omdat zij maar een spelletje met hem speelt.

In deze productie uit Los Angeles schitteren bariton Rodrick Dixon en sopraan Mary Dunleavy in een prachtige, op oude Spaanse schilderijen gebaseerde entourage. Dirigent James Conlon heeft als tegenhanger gekozen voor Der zerbrochene Krug uit 1942 van de in Auschwitz vermoorde Viktor Ullmann. Het is een leuk, origineel eenaktertje met een folkloristisch Hollandse en dus erg koddige aankleding, maar vergeleken met het werk van Zemlinsky is de diepgang vrij gering.


© Frits van der Waa 2011