Let op: de website is verhuisd naar fritsvanderwaa.nl

de Volkskrant, Kunst & Cultuur, 25 november 2011

De mooiste cultuurcadeaus

Klassiek

Alessandro Striggio: Missa Ecco si beato giorno e.a. I Fagiolini o.l.v. Robert Hollingworth. Decca

De mooiste geluidsinstallatie is waarschijnlijk niet in staat het overweldigende klankbad te evenaren dat een luisteraar omspoelt bij een live-uitvoering van Striggio's veertigstemmige mis Ecce si beato giorno, maar deze surround-sound-opname komt een heel eind. De opulente muziek krijgt nog meer glans door het aandeel van een weergaloos renaissance-orkest met dulcianen, zinken, blokfluiten en nog veel meer. Viereneenhalve eeuw oud, maar een ear-opener van jewelste.

Timber Michael Gordon, Slagwerk Den Haag. Cantaloupe Behalve de cd zelf is alles aan deze productie van hout gemaakt: het prachtige klapdoosje, het boekje (houtpulp immers) en in de eerste plaats de instrumenten. De Amerikaan Michael Gordon gebruikt in zijn dit jaar voltooide Timber niet meer dan zes 'simantra's', simpele houten balkjes waarmee de leden van Slagwerk Den Haag mesmeriserende rasterwerken bijeenkloppen en -tikken. Minimale muziek met maximale reikwijdte. Bach: Goldberg Variaties. Fretwork. HM.

Van de grote werken die Bach op latere leeftijd componeerde, zijn de Goldberg-variaties het meest toegankelijk, maar daarom niet minder monumentaal: op een bescheiden harmonisch fundament bouwde hij een dertig variaties tellende macrokosmos. Fretwork vertaalt de klavecimbelmuziek met veel inzicht naar de klank van een gambaconsort, en zet zo dit bekende werk weer in een heel nieuw strijkerslicht.


© Frits van der Waa 2011