Let op: de website is verhuisd naar fritsvanderwaa.nl

de Volkskrant, Kunst & Cultuur, 21 oktober 2016

Salim laat Schulhoff van kleur verschieten

Forbidden Music. Erwin Schulhoff. Door: Daahoud Salim, Symphony Orchestra of the Conservatorium van Amsterdam o.l.v. Andrew Grams. Challenge.

Hij is niet eens 50 geworden, maar heeft een groot oeuvre met een opmerkelijke kwaliteit nagelaten: Erwin Schulhoff, geboren in 1894 en in 1942 in een concentratiekamp gestorven aan tbc. Met zijn vele jazzinvloeden gold zijn werk natuurlijk als entartet, zodat het na de oorlog nog tientallen jaren heeft geduurd voor het werd herontdekt.

De jonge pianist Daahoud Salim, geboren in 1990, draagt daar een voortreffelijk klinkend steentje aan bij met de cd Forbidden Music. Speciaal is ook dat de cd voortkomt uit een samenwerkingsproject tussen het label Challenge en het Amsterdamse conservatorium. In het live opgenomen Tweede pianoconcert wordt Salim begeleid door het orkest van het Amsterdamse conservatorium, waarmee Challenge een samenwerkingsverband heeft. Dit spetterende werk heeft een Ravel-achtige opening, een middendeel waarin Salim zijn mogelijkheden de piano van kleur te laten verschieten kan demonstreren en een uitbundig swingende finale.

Een suite voor de linkerhand dwingt vooral bewondering af voor de techniek van pianist en componist, maar steekt wat kaal af naast de daaropvolgende tweehandige. In het quatre mains-stuk Ironien verdubbelt dat stel handen én het speelplezier nog eens, dankzij de medewerking van Nadezda Filippova.

The Busy Drone, Nieuwe muziek voor het draaiorgel in het Orgelpark. Orgelpark.

The Busy Drone, een draaiorgel met een lange en eerbiedwaardige voorgeschiedenis, heeft sinds enkele jaren onderdak gevonden in het Amsterdamse Orgelpark. En er wordt weer voor gecomponeerd. De zestien eigentijdse stukken op de nieuwe Busy Drone-cd laten allereerst horen wat een fijn, goedklinkend instrument het is. De variatie is groot: sommige componisten laten vooral horen hoe je een draaiorgel muziek kunt laten doldraaien, andere zoeken het in klankverkenningen. En het met trommels en woodblock uitgeruste orgel is natuurlijk ook een soort drummachine. De bloemlezing mag curieus en wisselvallig zijn, er gaat in elk geval veel vrolijkheid van uit.


© Frits van der Waa 2016