Home
Vertalingen
Stukken
Strips
Genealogie
CV
Links
Zoek

de Volkskrant, Kunst & Cultuur, 29 maart 2019

Von Otter partner in grensverleggend driemanschap

Von Otter zingt Shakespeare, door Anne Sofie von Otter, Pekka Kuusisto en Bengt Forsberg. 27 maart, Muziekgebouw, Amsterdam.

De Zweedse mezzosopraan Anne Sofie von Otter is een soort muzikale Midas, iemand die alles wat ze aanraakt in goud verandert. En hetzelfde geldt voor violist Pekka Kuusisto en pianist Bengt Forsberg, met wie ze woensdag een concert gaf dat geheel gewijd was aan composities op tekst van Shakespeare.

Die teksten zijn al heel veelzijdig: ze reiken van liedjes met klanknabootsende frasen als 'Ding dong bell' en 'Bow wow' tot diepzinnige sonnetten. En het palet aan componisten dat zich hierdoor heeft laten inspireren is minstens zo veelzijdig.

Nog opvallender is dat Von Otter, een rijzige dame van even in de zestig, niet de hoofdpersoon was van haar zorgvuldig uitgedachte programma, maar partner in een driemanschap – en dat de muziek zoals ze is opgeschreven niet heilig is. De pianist en de violist zingen van tijd tot tijd gewoon mee. Kuusisto voorziet niet alleen de paar gesproken teksten, maar ook diverse liederen van ragfijn knisperende soundscapes of een subtiele tegenstem. Om nog maar te zwijgen van de bijdragen waarin niet de sopraan, maar hij de solist is.

Von Otter is al net zo'n rasperformer, die erin slaagt alles wat ze doet – of het nu gaat om de duistere klanken van Sibelius, de diepe romantiek van Korngold of de totaal onbegeleide Willow Song – volkomen naturel te laten klinken.

Het trio besloot de muzikale rondreis met een paar nog grensverleggender toegiften, waaronder Brush up your Shakespeare uit de musical Kiss me Kate en Exit Song van Radiohead, ooit geschreven voor een Romeo & Julia-film.


© Frits van der Waa 2019