Home
Vertalingen
Stukken
Strips
Genealogie
CV
Links
Zoek

de Volkskrant, Kunst & Cultuur, 22 januari 2021

Zonnetje voor De Fesch

La Sfera Armoniosa: Willem de Fesch. Challenge.

Er zullen in Alkmaar niet veel mensen zijn die weten dat hun stad een componist van formaat heeft voortgebracht: Willem de Fesch. Hij werd er in 1687 geboren, maar zijn carrière speelde zich af in Amsterdam, Antwerpen en Londen. Zijn muziek doet niet onder voor die van Telemann of Vivaldi, maar anders dan zij was hij niet zo'n veelschrijver; ook is er nogal wat werk van hem verloren gegaan.

Luitspeler Mike Fentross en zijn ensemble La Sfera Armoniosa zetten op hun live opgenomen album De Fesch in het zonnetje, met zes concerti grossi en een vioolconcert. Aan alles is te horen dat ze met hart en ziel in deze muziek geloven, en dat is geen wonder. De Fesch was een inventief melodicus – vooral de langzame delen zijn een lust voor het oor – en een gewiekst verteller-in-muziek. Bij het bewandelen van gebaande barokwegen vindt hij toch vaak weer een verrassende afslag.

De afwisseling tussen lichte, transparante soli en solide tutti-passages houdt de muziek levendig. En omdat hij zelf strijker was, wist De Fesch precies hoe hij de noten plezierig moest neerleggen voor de musici. De prima donna in deze stukken is violiste Lidewij van der Voort, maar ze gaat vergezeld van een paar even zwierige secondanten. En het orkest bruist, gonst, en tokkelt op zijn tijd lieflijk.


© Frits van der Waa 2021