Home
Vertalingen
Stukken
Strips
Genealogie
CV
Links
Zoek

de Volkskrant, Kunst & Cultuur, 6 november 2008 (pagina 17)

Koele buitenkant, maar passie zat van binnen

Jean Fournet

Een aristocratische distinctie kenmerkte de interpretaties van Jean Fournet, die maandag op 95-jarige leeftijd is overleden in Hilversum. Meer dan vijftig jaar lang was Fournet, die wereldwijd gold als expert op het gebied van Franse muziek, een belangrijke factor in het Nederlandse muziekleven. Zijn naam is allereerst verbonden aan die van het Radio Filharmonisch Orkest. Daar maakte hij op 12 november als 37-jarige zijn Nederlandse debuut.

Fournet, geboren op 14 april 1913 in Rouen, had toen al vele Franse orkesten gedirigeerd en was al jaren artistiek leider van de Opéra-Comique in Parijs. Zijn relatie met het Amsterdamse Concertgebouworkest is nooit erg intens geweest, in tegenstelling tot die met het RFO, waarmee hij meer dan vijftig jaar samenwerkte. Hij was er chef-dirigent van 1961 tot 1978, de periode waarin het orkest meer en meer naar buiten trad in series als de VARA-Matinee. Ook na zijn officiŽle vertrek bleef hij er tot op hoge leeftijd actief als 'Chef d'Orchestre Permanent Invité'. In 2000 werd de vijftigjarige band met het Radio Filharmonisch bezegeld met een jubileumconcert en het verschijnen van een doos met acht cd's en een dvd.

Die dvd bevat een onthullende opname van Debussy's La Mer, met uitsluitend Fournet in beeld. Te zien is hoe hij met minimale, elegante hand- en armbewegingen, een enkele blik, of het optrekken van een wenkbrauw het orkest naar zijn hand zet – en hoe onder die koele buitenkant wel degelijk passie schuilgaat.

Van 1968 tot 1973 was Fournet naast zijn functie bij het RFO, tevens chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Vanaf de jaren tachtig dirigeerde hij steeds vaker in Japan, wat naast Nederland zijn 'tweede vaderland' werd, en hem in 1989 het ereburgerschap van Tokio opleverde. Na 2000 moest Fournet wegens gezondheidsproblemen steeds vaker optredens afzeggen.

Fournet had een uitgesproken affiniteit met Franse muziek, maar ook met Duitse componisten als Brahms en Wagner. Bovendien voerde hij met het RFO veel werk van Nederlandse componisten uit, onder meer van Hendrik Andriessen, Henk Badings en Otto Ketting. In totaal heeft hij met het orkest ruim 1300 werken uitgevoerd, waarvan de ruim de helft geschreven was door – vaak nog levende – Franse componisten, op een niveau dat er in 1975 toe leidde dat het gezelschap na optredens in Parijs werd betiteld als 'het beste Franse orkest buiten Frankrijk.'


© Frits van der Waa 2008