Let op: de website is verhuisd naar fritsvanderwaa.nl

de Volkskrant van 3 mei 1991, Kunst, recensie

Beste band

Frank Zappa: The best band you never heard in your life. Zappa Records 38.

De beste band die je nooit van je leven gehoord hebt. Voor een groep die drie jaar terug in Rotterdam twee prachtconcerten gaf is dat een wat zonderlinge beschrijving. Maar Zappa blijkt zich met de titel van deze dubbel-cd te richten tot het Amerikaanse publiek, dat voor het overgrote deel verstoken is gebleven van wat deze slechts kortstondig opererende super-groep-met-blazerssectie in zijn mars had.

Helaas, het is niet Zappa's beste plaat, en zelfs niet de beste plaat met deze band. Dat was Broadway the hard way, uitgebracht in 1989.

The best band ... , opnieuw geheel samengesteld uit live-opnamen, bevat geen nieuw werk van Zappa. Tegenover een (te) stevige dosis van zijn curieuze podium-grappen en gitaarherkauwerij staan flitsende, perfect nagespeelde versies van ouder werk, en verscheidene, dikwijls bizarre covers, van onder andere Purple Haze (Jimi Hendrix), Ring of Fire (Johnny Cash), Stairway to heaven (Led Zeppelin) en Ravels Bolero.

Dit laatste, voor niemand te versmaden, hoogstandje is ook, samen met Stairway, uitgebracht op een cd-maxi-single, en Zappa-liefhebbers van het kritischer soort zijn daarmee beslist beter – en een stuk goedkoper uit.


Link: Alle stukken over FZ op deze site op 1 webpagina
© Frits van der Waa 2006