Waalse
Kerk
Amsterdam
Vergroot zegel
  • Homepage
  • Geschiedenis
  • Orgel
  • Prenten
  • Locatie
  • De Waalse Kerken
  • Andere Waalse instellingen
  • Prentenkabinet

    Prent 10

     

    De Waalse Kerk heeft een tweede ingang, aan de Oude Hoogstraat, die tegenwoordig in onbruik is, maar vroeger - zoals te zien op deze tekening - werd gebruikt voor de uitvaartdiensten (let ook op de schedels aan weerszijden). Het poortje dateert uit 1616 en is van de hand van de befaamde architect Hendrik de Keyser (1565-1621), die ook de Westerkerk en de Zuiderkerk heeft gebouwd. Daarachter is het dak van de kerk te zien, inclusief een dakruiter die er inmiddels niet meer is.
    (Meer over Hendrick de Keyser op www.bmz.amsterdam.nl/adam/nl/bouwm/hdk.htm).
    Deze tekening is gemaakt door Reinier Vinkeles (1741-1816) in het jaar 1768. De afmetingen zijn 207x177 mm, en op de rug staat de Waale kerk te zien uijt de pelange dwars=straat te Amsterdam. R.Vinkeles delin 1768. De "Pelange dwarsstraat" heette toen al officieel de Bethaniëndwarsstraat.


    Bovenstaande afbeelding is ontleend aan www.amsterdamsepoortjes.nl. Nadere gegevens ontbreken, behalve het jaartal 1787.

    In de Beschrijvinge der Stadt Amsterdam uit 1694 schrijft Casparus Commelin in lovende bewoordingen:
    't Is een cierlijk vast werk, vol vreemde vindingen; waarin des Bouw-meesters zonderling spits-vondigheydt te merken is. Want de kolommen zijn ter wederzijdemet nieuwe, doch cierlijke kapitalen versiert, nochtans zoodanig dat ze met haar krullen na de Ionische orde schijnen te zweemen; 't is ook een vreemt slag van bouwen, en bijna berispelijk, dat d'Architraaf gebroken is, dien ten halve in de Fries springt, en weder tusschen de gebroken frontespies of voorkap komt het Stadts Wapen met de Keyserlijke kroon te staan; 't welk een heerlijk aangenaamen standt, en merkelijk verciersel voor deze straat geeft.


    En zo ziet het er nu uit
    (op een sombere dag).

     


    Volgende prent
    Naar catalogus